Aug 26, 2010

Τσιγγάνικο πανκ

Tσιγγάνοι, ανατολικο-ευρωπαίοι, ασύνταχτοι μουσικά, εκτροχιασμένοι στιχουργικά και με μία ελευθερία σπάνια για τα μουσικά δεδομένα του 2009. Οι Gogol Bordello μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από μια εποχή γεμάτη ελευθερία, όπου οι μπάντες ήταν μπάντες και όχι καλοστημένα εμπορικά δημιουργήματα. Ενα πολυφυλετικό καλλιτεχνικό βαλκανιζατέρ χωρίς αρχή και τέλος στη σκηνή και στη ζωή. Αυτό είναι το Gogol Bordello.

Οι τροβαδούροι, που κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη αλλά κατοικοεδρεύουν στην Αμερική, ενώνουν μοναδικά τη τσιγγάνικη μουσική της καταγωγής τους με τα πανκ στοιχεία της Δύσης: κλασσικός ήχος ακορντεόν και βιολιού εναλλάσσεται με έντονα ντραμς, για να μας διηγηθούν την ιστορία της μεταναστευτικής διασποράς της Νέας Υόρκης μέσα από κραιπάλες, χιούμορ και σουρεαλιστικά κοστούμια.

Ένα μουσικό μείγμα, πάντρεμα μουσικής και πολιτισμών, που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο!

Η θεατρική σκηνική τους παρουσία, έντονα επηρεασμένη από το μπρεχτικό καμπαρέ, και οι υπερκινητικές εκρήξεις που προσφέρουν σε κάθε παράστασή τους, έρχονται να προστεθούν στον Gogol Bordello ήχο για να μεταμορφώσουν την ατμόσφαιρα σε ένα ατελείωτο γλέντι!

Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να προκαλέσουν το κοινό και να το οδηγήσουν σε νέες πηγές αυθεντικής ενέργειας. Η θεατρικότητά τους είναι χαοτική και πηγαία και για τον λόγο αυτό μοναδική!!

«Διεθνές κέντρο μουσικής ανταλλαγής»

Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο Eugene Hutz, ηγετική περσόνα των Gogol Bordello στο δημιούργημά του. «Ο καθένας από εμάς κουβάλησε τη δική του κουλτούρα και με αυτήν "μπόλιασε” το συγκρότημα» εξηγεί σε παλαιότερή του συνέντευξη ο εκκεντρικός τραγουδιστής με το παλιομοδίτικο μουστάκι. Ο ίδιος θεωρεί την αμερικάνικη μουσική εξαιρετικά βαρετή και επαναλαμβανόμενη καθώς από το ένα άκρο στο άλλο ακούγονται οι ίδιοι ήχοι. «Στην Ευρώπη τουλάχιστον μπορεί ο Γάλλος να ακούσει τσέχικη μουσική, ο Βούλγαρος ρουμάνικα τραγούδια και πάει λέγοντας. Η Αμερική είναι ένα τεράστιο βαρετό ραδιόφωνο που χρησιμοποιεί την ίδια τραγουδολίστα», τονίζει. Ο Eugene Hutz και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Ρουμανία, εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ. Τα επόμενα χρόνια τον βρήκαν σωστό γυρολόγο, να περιπλανιέται σε όλη την ανατολική Ευρώπη για να καταλήξει τελικά στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Βερμόντ. Εκεί ήταν που ο ρουμάνικης καταγωγής τραγουδιστής γνωρίζεται σε ένα ρώσικο γάμο μεταναστών με τους υπόλοιπους της μπάντας και όλοι μαζί δημιουργούν ένα συγκρότημα politically incorrect για τη συντηρητικοφανή αμερικάνικη μουσική κοινότητα της προηγούμενης δεκαετίας. Επρεπε να βρεθούν με λεωφορείο από τη Μόσχα στο Βανκούβερ στο πλαίσιο μίας τεράστιας περιοδείας που πραγματοποίησαν, μέχρι να αναγκάσουν ακροατές, Τύπο και καλλιτέχνες, να προσέξουν αυτό το περίεργο μουσικό μόρφωμα από μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια με άγνωστη παράδοση για τους περισσότερους από αυτούς. Εκτός από ένα. Η καλύτερα μία.

«Σας καλώ από Λονδίνο»

«Τηλεφωνήστε μου, γιατί έχω να σας προτείνω κάτι». Αυτό το λιτό μήνυμα βρήκε ο Eugene Huts στο κινητό του προερχόμενο από τη Madonna. Η μεγάλη κυρία της pop ήταν από καιρό μόνιμος θαμώνας των συναυλιών των Gogol Bordello παρακολουθώντας με ενδιαφέρον αυτό το περίεργο μουσικό τρεχαντήρι που θύμιζε τσιγγάνικο γάμο.Η συνεργασία ήρθε άμεσα και με τον πιο τρανταχτό τρόπο. Εμφάνιση του τραγουδιστή του συγκροτήματος στη μικρού μήκους ταινία «Filth and Wisdom» σε παραγωγή της ίδιας, αλλά και κοινή τους εμφάνιση στο Earth Festival 2007 με το κομμάτι «La isla Bonita». Ηταν η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού προς την αναγνώριση και την επιτυχία. Ενός ταξιδιού που μαζί με τη Madonna έφερε στο δρόμο των ιδιόρρυθμων μουσικών ονόματα όπως οι Dub Trio και ο Manu Chao. Φαίνεται πως συγκροτήματα όπως οι Clash και οι Sex Pistols έπρεπε να κοιτάξουν μακρύτερα από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Και το βλέμμα τους να φτάσει μέχρι την Ανατολική Ευρώπη για να βρουν τους άξιους συνεχιστές τους. Και τους βρήκαν.






πηγές: www.cosmo.gr www.agelioforos.gr

5 comments:

Anonymous said...

Maximus

..πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση! Το πρώτο μου άρεσε αρκετά. Καλό απόγευμα Kaya :))

Margo said...

O Eugene Hutz καταπληκτική φυσιογνωμία!!!
Πολύ δυναμικά ξεκινάς Kaya.. ή περαστική είσαι πάλι;)
Φιλιά πολλά πολλά!

~reflection~ said...

Κράτησέ μου μία θέση στον ήλιο της τσιγγάνικης νοοτροπίας..

Θα ακολουθήσω έστω και νοερα...

k said...

Καλημέρα Maximus!
Ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι!!!

Ξεκινάω, έτοιμη για έναν πολύ γεμάτο μουσικά, και όχι μόνο, χειμώνα!! Όταν γεμίζουμε μπαταρίες μόνο δυναμική μπορεί να είναι η έναρξη!!! καλημέρα! :)

kakia_p , your seat is reserved!!!

logia said...

yes!!!!
μ' αρέσει που σ' αρέσουν
γιατί και μας μας αρέσουν!!!!

καλημέρα