Η Margo μας έβαλε στον κόσμο του μινιμαλισμού με έναν από τους πιό αντιπροσωπευτικούς μινιμαλιστές στον χώρο της μουσικής τον Φίλιπ Γκλας.
Η δική μου γνωριμία μαζί του έγινε μέσω της ταινίας-ντοκυμαντέρ "Koyaanisqatsi" μια ταινία που περιγράφει τον 20ό αιώνα μέσα από την μουσική του Philip Glass σε απόλυτη αρμονία με την εικόνα που τρέχει!
Σαν όρος η λέξη "μινιμαλισμός" περιγράφει μια κίνηση σε διάφορες τέχνες, κυρίως όμως στον χώρο των εικαστικών και της μουσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής και είναι μια από τις ισχυρότερες τάσεις σήμερα.
Στην ουσία περιγράφει ένα έργο από το οποίο έχει εκλείψει κάθε τι περιττό και υπάρχουν μέσα σε αυτό μόνο τα βασικά και αναγκαία στοιχεία.
Ξεκινά να υπάρχει σαν κίνημα στη Δύση τη μεταπολεμική εποχή και φτάνει να ανθίζει στη δεκαετία του 60 και του 70 σε ολόκληρον τον δυτικό κόσμο, φτάνοντας στις μέρες μας ίσως και στο απόγειό του.
Πρωτοπόροι καλλιτέχνες, συνδεδεμένοι με το ρεύμα του μινιμαλισμού είναι μεταξύ άλλων και οι Donald Judd, Agnes Martin, Robert Morris, και Frank Stella.
Στη μουσική τα μινιμαλιστικά έργα χαρακτηρίζονται απο μιά "επανάληψη της επανάληψης" όπως συνθέσεις των: Steve Reich, LaMonte Young, Philip Glass, John Adams, και Terry Riley, που είναι και οι κυριότεροι εκπρόσωποι του είδους.
Steve Reich, ο εγκεφαλικός!
Συνθέτης που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κρουστά και μάλιστα τα φυσικά, πολλά έργα του οποίου γράφτηκαν γι αυτά και ιδιαίτερα αγαπημένος από τους κρουστούς όλου του κόσμου. Γεννημένος στη Ν. Υόρκη, απέσπασε το 2009 το βραβείο Πoύλιτζερ για τη μουσική για το έργο του "Double Sextett".
John Adams ο επαναστάτης
Την Όπερα του Jon Adams "ο Νίξον στην Κίνα" είχαμε δει πρόσφατα και στην Αθήνα, σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ναι αυτής που τώρα την βρίσκουν αντιπαραγωγική λες και η τέχνη είναι εμπόρευμα...
O Adams, κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ και αυτός, για το έργο του για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, αντλεί τη θεματολογία του και εμπνέεται από τα μεγάλα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας!
Ο "μινιμαλισμός" σαν όρος έχει χρησιμοποιηθεί και καταχρηστικά για να περιγράψει οτιδήποτε γυμνό, οτιδήποτε έχει μόνο τα βασικά.
Σε ότι αφορά το σχέδιο, την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση ο όρος χρησιμοιείται επίσης για να περιγράψει οτιδήποτε έχει κρατηθεί στα βασικά, δηλαδή εκείνα τα έργα που δεν τα επιβαρύνουν περιττά στοιχεία, αλλά αντίθετα συγκροτούνται μόνο από τα χρήσιμα. Το μινιμαλιστικό σχέδιο είναι βαθειά επηρρεασμένο από το παραδοσιακό Ιαπωνικό σχέδιο και την αρχιτεκτονική. Πιό παλιά κινήματα όπως το Ολλανδικό De Stijl υπήρξαν σημεία αναφοράς.
Arvo Paert ο αγαπημένος μου Εσθονός συνθέτης,
με τη μουσική που σε αγκαλιάζει σαν χάδι αγγέλου, ένας συνθέτης που το έργο του εμπνέεται συχνά από την θρησκεία. Ένας συνθέτης πολυγραφότατος, με έργα συμφωνικής μουσικής, εκκλησιαστικής, κοντσέρτων, μουσικής δωματίου, ιδιαίτερα αγαπημένος του "Kronos Quartett" κλπ
Στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ο όρος "Μινιμαλισμός" χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα έργα και τα κείμενα του Samuel Beckett, τα φίλμ του Robert Bresson, το διηγήματα του Raymond Carver, αλλά ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία με τα μοναδικά σχέδια αυτοκινήτων του Colin Chapman.
photos by nelly