Feb 20, 2013

Οι Κέλτες και η μουσική

H Ιρλανδία είναι μία από τις χώρες που έχει άμεση σχέση με την Κέλτικη κουλτούρα.
Οι Κέλτες ήταν λαός που ζούσε αρμονικά με τη Φύση από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Η ίδια τους η ζωή εξαρτιόταν από τη φύση και αυτήν εξυμνούν στα τραγούδια και στη μουσική τους. Σ’ αυτό συνετέλεσε η παγανιστική θρησκεία των Κελτών. Ο παγανισμός είναι μια θρησκεία η οποία προσεγγίζει την έννοια της ύπαρξης μέσω της φύσης και όχι μέσω κάποιας θεότητας. Περιέχει πολλά μυθολογικά στοιχεία όπως ύπαρξη φανταστικών όντων… μονόκεροι, δράκοι, νεράιδες και ξωτικά, συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, κρατώντας την ισορροπία μεταξύ πνευματικού και υλικού κόσμου.

δανεισμένη από εδώ

Η Κέλτικη κουλτούρα χωρίζεται σε έξι κέλτικες φυλές, οι οποίες είναι χωρισμένες σε δύο ομάδες ανάλογα με το γλωσσικό ιδίωμα. Οι φυλές Q-Celtic: Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι, Γαλάτες και Μαννίν(Manx). Οι φυλές P-Celtic: Βρετανοί, Ουαλλοί και Κορνουάλιοι. Οι διαφορές τους είναι πολύ μεγάλες και ξεκινούν από την ίδια την τονική έκταση που χρησιμοποιούσαν. Εξελίχθηκαν με τα χρόνια και λόγω της πολυπλοκότητάς τους αναμείχθηκαν με άλλα ήδη μουσικής όπως house, trance, hip hop έως punk, rock και metal τα οποία είδη εντάσσονται στην κατηγορία Celtic fusion.
Mε τον όρο αυτό εννοούμε το πάντρεμα της παραδοσιακής κέλτικης μουσικής με όλα τα είδη μουσικής και πρωτοεμφανίστηκε στην Νότιο Αμερική στις αρχές της αποικιοκρατικής περιόδου. Συχνά αναφερόμαστε σε αυτές τις μουσικές ως root music ή all time classic.

Οι Flook ήταν Ιρλανδική μπάντα που έπαιζε ενόργανη παραδοσιακή μουσική.
Τα πέντε μέλη της έπαιζαν φλάουτο, ακκορντεόν, ξύλινο φλάουτο, μπουζούκι, μπάντζο, μαντολίνο, κιθάρα, tin whistle (κάτι μεταξύ πίκολο φλάουτο και φλογέρας) και το χαρακτηριστικό bodhrán!

Οι Lunasa από το 1997 έως και σήμερα με εφτά albums στο ενεργητικό τους..

 Οι Clannad ένα ροκ/φολκ Ιρλανδικό συγκρότημα από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα της η Enya.

Εδώ βρήκα δείγματα από τον μαγικό ήχο της Κελτικής άρπας στην ιστοσελίδα της Clair Hamilton..

Τέλος οι Flogging Molly που δημιουργήθηκαν από τον Ιρλανδό Dave King στον Λος Άντζελες όπου βρέθηκε ως ενήλικας. Η μπάντα είναι μία μείξη πανκ ροκ και παραδοσιακής Ιρλανδικής μουσικής.


 υ.γ. Οι Ιρλανδοί, αν κρίνω από τις παραδοσιακές πάντες που ανακάλυψα μέσα στο διαδίκτυο και που πλαισιώνονται πάντα από νέους καλλιτέχνες, αγαπούν πολύ την μουσική τους παράδοση και την εξελίσσουν ώστε να έχει πάντα κάτι νέο να πει. Παραδοσιακά όργανα με ιδιαίτερο ήχο, ατμοσφαιρική ή με γρήγορους ρυθμούς.. η μουσική παραμένει κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας και ιστορίας!9 comments:

Άστρια said...

Είχα καιρό να περάσω, ήρθα να διαβάσω για την κελτική μουσική, με παρέσυρε όμως αυτή η ανάρτηση και οι δύο προηγούμενες και κάθησα αρκετή ώρα ν' ακούω, να διαβάζω να μαθαίνω και εκεί, στο kilkelly, να συγκινούμαι!

Εξαιρετική δουλειά Margo! Τα κείμενα, οι μουσικές επιλογές, τα links.. Σου αξίζουν πολλά ευχαριστώ!

Margo said...

Είχε μείνει πραγματικά σιωπηλό το blog εδώ και καιρό Άστριά μου. Σκεπτόμουν να το κλείσω μιας και η ομάδα έχει σκορπίσει. Αποφάσισα όμως να συνεχίσω για μένα. Ψάχνω και ακούω ότι μου αρέσει σαν κάποτε που άκουγα μόνη μου μουσική με ακουστικά :-)
Χαίρομαι πολύ όμως που άκουσες μαζί μου :-)

Καλή σου μέρα καλή μου φίλη.
Σε φιλώ πολύ!

tirakoukos said...

Σε ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι που έκανα στο μπλοκ σου !!!!

Margo said...

@tirakoukos..

Εγώ ευχαριστώ για την συνακρόαση..
Να σαι καλά!

k said...

Η ομάδα ήταν σε σιγή αλλά θα επανέλθει. Ιδιαίτερες μουσικές... Καλημέρα Margo μου :)

Anonymous said...

Και να που περασα και εγω...νασαι καλα

Heliotypon said...

Βρίσκω ότι η κέλτικη μουσική που συνοδεύει τις παραστάσεις του Michael Flatley είναι εκπληκτική! Είναι φτιαγμένη ειδικά για τις παραστάσεις, αλλά διατηρεί το κέλτικο ύφος.

Anna-Nemesis Ks said...

Πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα!
Σας παραθέτω ένα ερωτηματολόγιο στα πλαίσια της έρευνας διπλωματικής εργασίας με θέμα τα blogs. Θα ήταν πολύτιμη η συμμετοχή σας. Ευχαριστώ!
https://docs.google.com/forms/d/1zkcslvWjzNItN7j_uM1RZzzVtWTuifjgxfP09D1lbx4/viewform

Caigicungre.com.vn said...
This comment has been removed by the author.