May 28, 2010

MINIMALISMUS!



Η Margo μας έβαλε στον κόσμο του μινιμαλισμού με έναν από τους πιό αντιπροσωπευτικούς μινιμαλιστές στον χώρο της μουσικής τον Φίλιπ Γκλας.



Η δική μου γνωριμία μαζί του έγινε μέσω της ταινίας-ντοκυμαντέρ "Koyaanisqatsi" μια ταινία που περιγράφει τον 20ό αιώνα μέσα από την μουσική του Philip Glass σε απόλυτη αρμονία με την εικόνα που τρέχει!




Σαν όρος η λέξη "μινιμαλισμός" περιγράφει μια κίνηση σε διάφορες τέχνες, κυρίως όμως στον χώρο των εικαστικών και της μουσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής και είναι μια από τις ισχυρότερες τάσεις σήμερα.



Στην ουσία περιγράφει ένα έργο από το οποίο έχει εκλείψει κάθε τι περιττό και υπάρχουν μέσα σε αυτό μόνο τα βασικά και αναγκαία στοιχεία.
Ξεκινά να υπάρχει σαν κίνημα στη Δύση τη μεταπολεμική εποχή και φτάνει να ανθίζει στη δεκαετία του 60 και του 70 σε ολόκληρον τον δυτικό κόσμο, φτάνοντας στις μέρες μας ίσως και στο απόγειό του.



Πρωτοπόροι καλλιτέχνες, συνδεδεμένοι με το ρεύμα του μινιμαλισμού είναι μεταξύ άλλων και οι Donald Judd, Agnes Martin, Robert Morris, και Frank Stella.



Στη μουσική τα μινιμαλιστικά έργα χαρακτηρίζονται απο μιά "επανάληψη της επανάληψης" όπως συνθέσεις των: Steve Reich, LaMonte Young, Philip Glass, John Adams, και Terry Riley, που είναι και οι κυριότεροι εκπρόσωποι του είδους.

Steve Reich, ο εγκεφαλικός!



Συνθέτης που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κρουστά και μάλιστα τα φυσικά, πολλά έργα του οποίου γράφτηκαν γι αυτά και ιδιαίτερα αγαπημένος από τους κρουστούς όλου του κόσμου. Γεννημένος στη Ν. Υόρκη, απέσπασε το 2009 το βραβείο Πoύλιτζερ για τη μουσική για το έργο του "Double Sextett".


John Adams ο επαναστάτης



Την Όπερα του Jon Adams "ο Νίξον στην Κίνα" είχαμε δει πρόσφατα και στην Αθήνα, σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ναι αυτής που τώρα την βρίσκουν αντιπαραγωγική λες και η τέχνη είναι εμπόρευμα...
O Adams, κάτοχος βραβείου Πούλιτζερ και αυτός, για το έργο του για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, αντλεί τη θεματολογία του και εμπνέεται από τα μεγάλα γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εποχή μας!



Ο "μινιμαλισμός" σαν όρος έχει χρησιμοποιηθεί και καταχρηστικά για να περιγράψει οτιδήποτε γυμνό, οτιδήποτε έχει μόνο τα βασικά.



Σε ότι αφορά το σχέδιο, την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση ο όρος χρησιμοιείται επίσης για να περιγράψει οτιδήποτε έχει κρατηθεί στα βασικά, δηλαδή εκείνα τα έργα που δεν τα επιβαρύνουν περιττά στοιχεία, αλλά αντίθετα συγκροτούνται μόνο από τα χρήσιμα. Το μινιμαλιστικό σχέδιο είναι βαθειά επηρρεασμένο από το παραδοσιακό Ιαπωνικό σχέδιο και την αρχιτεκτονική. Πιό παλιά κινήματα όπως το Ολλανδικό De Stijl υπήρξαν σημεία αναφοράς.


Arvo Paert ο αγαπημένος μου Εσθονός συνθέτης,



με τη μουσική που σε αγκαλιάζει σαν χάδι αγγέλου, ένας συνθέτης που το έργο του εμπνέεται συχνά από την θρησκεία. Ένας συνθέτης πολυγραφότατος, με έργα συμφωνικής μουσικής, εκκλησιαστικής, κοντσέρτων, μουσικής δωματίου, ιδιαίτερα αγαπημένος του "Kronos Quartett" κλπ



Στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ο όρος "Μινιμαλισμός" χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα έργα και τα κείμενα του Samuel Beckett, τα φίλμ του Robert Bresson, το διηγήματα του Raymond Carver, αλλά ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία με τα μοναδικά σχέδια αυτοκινήτων του Colin Chapman.
photos by nelly



May 25, 2010

Philip Glass



«Ενδιαφέρομαι πολύ για τους ανθρώπους που κοιτούν τον κόσμο και τον μεταμορφώνουν μέσα από τη δική τους πνευματική ανάπτυξη». Φιλίπ Γκλάς





Ο Φιλίπ Γκλάς γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη στις 31 Ιανουαρίου του 1937. Ανακάλυψε την μουσική στο μαγαζί του πατέρα του, ο οποίος επισκεύαζε ραδιόφωνα. Έτσι ήρθε σε επαφή με τα κουαρτέτα του Μπετόβεν, τις σονάτες του Σούμπερτ, τις συμφωνίες του Σοστάκοβιτς και άλλα μουσικά ακούσματα.

Όταν ήταν έξι χρονών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής, στα εφηβικά του χρόνια μετακόμισε στο Σικάγο, όπου και σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στο εκεί πανεπιστήμιο και όταν ήταν 19 ετών μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου φοίτησε στη σχολή Τζούλιαρντ από τις μεγαλύτερες μουσικές σχολές στον κόσμο. Σε ηλικία 23 ετών μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί δούλεψε διασκευάζοντας την Ινδική μουσική του Ραβί Σανκάρ έτσι ώστε να είναι προσιτή στους μουσικούς της Δύσης. Ο ίδιος ο Φιλίπ Γκλας αναγνωρίζει ότι επηρεάστηκε βαθιά από τον Ραβί Σανκάρ και την αντίληψή του για την ινδική μουσική, μουσική διαλογισμού και περισυλλογής.





Στην συνέχεια ταξίδεψε στην Βόρεια Αφρική, την Ινδία , και το Θιβέτ και αφού επέστρεψε στην Νέα Υόρκη άρχισε το πραγματικό συνθετικό του έργο, εισάγοντας ήχους της Ανατολής στη μουσική του. Στα ταξίδια του αυτά όμως άλλαξε κάτι πολύ πιο βαθύ από την μουσική του αντίληψη. Άλλαξε ο ίδιος του ο εαυτός και ο τρόπος που έβλεπε τον κόσμο και την ίδια την ζωή.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία το 1966 συνάντησε μια κοινότητα με 100.000 εξόριστους κατοίκους του Θιβέτ. Ο ίδιος λέει: « Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με εκείνη την κουλτούρα και εκείνη την μουσική… Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμένα… Πόρτες που δεν είχαν ανοίξει, ξαφνικά άνοιξαν.» Έγινε Βουδιστής και διατήρησε επαφή με τους εξόριστους από το Θιβέτ όπως επίσης και με τον Δαλάι Λάμα.





Ο Φιλίπ Γκλας ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος του μινιμαλισμού στη μουσική.
Ο μινιμαλισμός αφορά στη συνεχή επανάληψη σύντομων μουσικών μοτίβων με απλό αρμονικό ιδίωμα, ακραία οικονομία μέσων και μεγάλη αυστηρότητα!


Το 1976 δημιούργησε την όπερα σταθμό στην καριέρα του «ο Αϊνστάιν στην παραλία». Η όπερα αυτή θεωρείται σημείο σταθμός στην μουσική θεάτρου του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια Ο Γκλάς έκανε την όπερα αυτή μέρος μιας τριλογίας, δημιουργώντας δύο ακόμα όπερες την «Satyagraha» όπερα σχετικά με την ζωή του Μαχάτμα Γκάντι στη Νότια Αφρική και τον «Akhnaten», που βασίζεται στην 18η δυναστεία του Αιγυπτίου Φαραώ Ακενατών. Χρησιμοποιεί το ιερό κείμενο της Αρχαίας Ινδίας και τα Σανσκριτικά. Με αυτό τον τρόπο μεταβιβάζει στους ακροατές του το μήνυμα των αρχαίων αυτών πολιτισμών και τη φιλοσοφία τους, τον τρόπο που έβλεπαν τον κόσμο και τον άνθρωπο, τις δοξασίες τους για τη ζωή. Πολιτισμούς πολύ παλιούς, που ήξεραν να ζουν σε συμφωνία με το σύμπαν και να οδηγούν τον άνθρωπο στο να γνωρίσει τον εαυτό του και την ευτυχία.
Έχει συνθέσει πάνω από 20 όπερες, οκτώ συμφωνίες, δύο κοντσέρτα για πιάνο και κοντσέρτα για βιολί, timpani, κουαρτέτο σαξοφώνων και ορχήστρα, soundtracks, κουαρτέτα εγχόρδων και ένα μεγάλο αριθμό έργων για πιάνο και όργανο.








May 20, 2010

acoustic..alchemy

...μόνο λίγη μουσική από τους Acoustic Alchemy... ...όταν τους ακούω μου φτιάχνει την μέρα... ...και όπως πολύ καλά είπε η kaya έχουμε ανάγκη για αλλαγή διάθεσης... ...επιστροφή στην αισιοδοξία... ;-)


  


...enjoy the music...enjoy life! :)



May 17, 2010

Penguin Cafe Orchestra


Αυτές τις μέρες χρειαζόμαστε ήχους αισιόδοξους! Μας βοηθάνε νομίζω να πάμε ένα βήμα παρακάτω! Μοιράζομαι μαζί σας ένας ήχο που άκουσα στον Πεταλάκη και αισθάνομαι πως είναι αυτό που θα με πάει παρακάτω! Το αφιερώνω με όλη μου την αγάπη στη Margo που στις δύσκολες μέρες φυλάει το μουσικό μας οχυρό με πίστη και συνέπεια!

Pernguin Cafe Orchestra - Music for a found harmonium

May 13, 2010

Yes I Do

Έχουμε μιλήσει για τη Μόνικα σε παλαιότερο post. Eπέστρεψε στις 10 Μαΐου με καινούργιο δίσκο και την πρώτη μεγάλη της καλοκαιρινή συναυλία την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Χάρηκα με την πολύ καλή δουλειά της που ήρθε σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Στην Ελλάδα δεν γκρεμίζονται όλα, κάποιοι συνεχίζουν να δημιουργούν! Θα ακούσουμε από το νέο της δίσκο το "Ca Commence Bien"
ένα παλιό τραγούδι της που ηχογραφήθηκε σε αυτό το δίσκο...



....και το "Yes I Do" το Ελληνικό στοιχείο του δίσκου.




Καλό βραδάκι σε όλους!

May 10, 2010

dancing in the dark

...άκουσα το Σάββατο στο radioblogspot από τον Επίκουρο..
"Δεν σκέφτομαι όλη αυτή τη δυστυχία, μα την ομορφιά που ακόμη υπάρχει..
γιατί η ζωή πραγματικά είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη.."

Δεν γίνεται να προχωρήσουμε άλλο σκυμμένοι από την ασχήμια
με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να πορευτούμε ακόμη και στο σκοτάδι.... γι αυτό..

"Dancing in the dark" με τον Bruce Sprigsteen





I get up in the evening, and I ain't got nothing to say
I come home in the moring, I go to bed feeling the same way
I ain't nothing but tired, man I'm just tired and bored with myself
Hey there baby, I could use just a little help

You can't start a fire, you can't start a fire without a spark
This gun's for hire even if we're just dancing in the dark

Message keeps getting clearer, radio's on and I'm moving round the place
I check myself out in the mirror I wanna change my clothes my hair my face
Man I ain't getting nowhere just sitting in a dump like this
There's something happening somewhere baby I just know that there is

You sit around getting older there's a joke here somewhere and it's on me
I'll shake this world off my shoulders come baby this laughs on me
Stay on the streets of this town and they'll be carving you up alright
They say you got to stay hungry hey baby I'm just about starving tonight
I'm dying for some action I'm sick of sitting 'round here trying to write this book
I need a love reaction come on now baby give me just one look


May 9, 2010

May 7, 2010

ΠΕΝΤΕ ΜΑΪΟΥ 2010

Για τις τέσσερις ψυχές...




Requiem Verdi: Lacrimosa

May 3, 2010

swingin blue skies


...λέω να συνεχίσω λίγο με swing... :)

Irving Berlin ... Blue Skies …1926…


Blue skies
Smiling at me
Nothing but blue skies
Do I see

Bluebirds
Singing a song
Nothing but bluebirds
All day long

Never saw the sun shining so bright
Never saw things going so right
Noticing the days hurrying by
When you're in love, my how they fly

Blue days
All of them gone
Nothing but blue skies
From now on



...Ella Fitzgerald...




...Betty Hutton...
 


...μια λιγάκι διαφορετική εκδοχή...Caetano Veloso...



...Bing Crosby...[από την ταινία "Blue Skies" 1946]



...μια διαφορετική ματιά από τους Groove Armada







...have a nice day!




***