Feb 2, 2010

Cesária Évora, η ξυπόλητη ντίβα!


Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή 12 ετών παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.
Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ξυπόλητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde. Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης.

 Όταν η Evora εισήγαγε στο ρεπερτόριο της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (choco, forro, fado, rumba) ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στις δισκοθήκες όλου του κόσμου. Αυτό συνέβη το 1988 με την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου La Diva aux pieds nus που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ.
Το 1990 εκδόθηκε το Distino Di Belita με υπέροχα κλασσικά morna και ηλεκτρικά colladeras. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το εκπληκτικό Mar Azul και το 1992 το Mis Perfumado με την παγκόσμια επιτυχία Sodade.
Η απόλυτη καταξίωσή της στη μουσική βιομηχανία εκφράστηκε με τρία συνεχόμενα Grammy για τα ισάριθμα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000-04.*

Επέλεξα να ακούσουμε το "Ausenscia" του Goran Bregovic το πολύ γνωστό "Sodade" και το "Embarcacao"  οπού τραγουδά μαζί με την Kayah.








*Από το άρθρο Η Cesaria Evora στο Αθηνών Αρένα το Μάρτιο του 2009



10 comments:

roadartist said...

Εξαιρετικά αγαπημένη!
Ευχαριστούμε για τις μουσικές! :)

logia said...

ωραία ανάρτηση φιλενάδα, μόνο που εγώ όπου είναι βιντεάκια, βλέπω μια φατσούλα σαν κομμάτι από παζλ να με κοροϊδεύει...
ίσως αυριο είμαι πιο τυχερή και μπορέσω να τα δω...

Marios said...

Καλημέρα.Αγαπημένη Cesaria Evora
Πολύ αξιόλογη η δισκογραφία της.

Αστρο - Συμμορίτες said...

Σεβόμαστε το ταλέντο και τη φωνάρα της αλλά δεν είναι τόσο στα στενά μουσικά μας γούστα.
Την καλημέρα μας.

k said...

Πράσινο ακρωτήρι RULES!!! καλημέρες!

Margo said...

@roadartist..

Να σαι καλά Road.. ευχαριστώ και εγώ για όσα κατά καιρούς ανακαλύπτω μέσα από τα καλλιτεχνικά σου περάσματα.
Φιλιά!

Margo said...

@logia..

Νέλλη μου ελπίζω γρήγορα να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα.. ας είμαστε εμείς καλά και αυτά δε πειράζει..
Σε περιμένουμε όποτε μπορέσεις.
Σε φιλώ!

Margo said...

@MARIOS..

Καλησπέρα Μάριε.. είναι και ιδιαίτερος άνθρωπος, αφοσιωμένη σ' αυτό που κάνει. Μαζί με το ταλέντο το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αξιόλογο.
Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα

Margo said...

@Αστρο - Συμμορίτες..

Ναι, συμβαίνει και αυτό να σεβόμαστε έναν καλλιτέχνη χωρίς να είναι απαραίτητα και αγαπημένος. Όταν κρίνουμε χωρίς προκαταλήψεις συμβαίνει και είναι πολύ υγιές!
Καλό βράδυ..

Margo said...

@kayadesigner..

Γεια σου Kaya μου!
Πειράζει που δεν κατάλαβα το Rules; Είπαμε είμαι από χωριό:)
Έχει έξοδο απόψε;