Dec 15, 2009

Πάμε Κούβα!!!!

Μετά από το ταξίδι της Logia δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό.. πήρα το τιμόνι και οδήγησα το καράβι κατευθείαν... στην ΚΟΥΒΑ!!!
Η μουσική είναι η ψυχή της Κούβας και ο κόσμος της ένας λαός που απολαμβάνει τη ζωή ΚΑΙ τη μουσική. Ζωντάνια, κέφι, ρυθμός με εξαιρετικούς μουσικούς που ξέρουν πώς να ξεσηκώνουν το κοινό.
Ειδικά για σήμερα η θρυλική μπάντα.. Buena Vista Social Club!!!


Οι Buena Vista Social Club ήταν μέλη μίας λέσχης στην Αβάνα οπού πραγματοποιούσαν χορούς και μουσικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '40. Πενήντα χρόνια μετά αφότου ο σύλλογος είχε κλείσει ο Κουβανός μουσικός Juan de Marcos Gonzalez και ο Καλιφορνέζος κιθαρίστας Ry Cooder οραματίσθηκαν την επανίδρυση της μπάντας.. έτσι συγκέντρωσαν παραδοσιακούς μουσικούς της Κούβας ορισμένοι από τους οποίους ήταν βετεράνοι του συλλόγου όταν η δημοτικότητά του ήταν πολύ ψηλά.




Οι Buena Vista Social Club μετά την επανίδρυση τους αποτελούνται από προχωρημένης ηλικίας αριστοτέχνες μουσικούς (20 στον αριθμό!) όλοι τους ζωντανοί θρύλοι του Κουβανέζικου "son" ο καθένας με την προσωπική του ιστορία στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου του son. Ο Cooder είναι ο συντονιστής της μπάντας δηλαδή ο παραγωγός, αλλά και ερμηνευτής ο ίδιος σε σύγχρονες διασκευές των κλασικών son. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.. κορυφαίο!
Έγιναν γνωστοί κυρίως από το ομώνυμο ντοκιματέρ του Wim Mertens το οποίο κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ντοκιματέρ το 1997. Το album είχε μεγάλη επιτυχία και προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική της Κούβας και γενικά της Λατινικής Αμερικής.





Η νέα επιτυχία υπήρξε φευγαλέα για τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες στο σύνολο της μπάντας. Οι Compay Segundo, Ruben Gonzalez και Imprahim Ferrer πέθαναν σε ηλικίες 95, 84 και 78 αντίστοιχα το 2003 και το 2005 ο Ferrer.

H Κουβανέζικη μουσική σίγουρα χρειάζεται εκτενέστερη αναφορά για τον πλούτο των μουσικών ιδιωμάτων της, τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί, την κλασική μουσική που είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα και τους σημαντικούς καλλιτέχνες της. Για να καλυφθεί η πλούσια μουσικής της κουλτούρα θα χρειαστεί μια ολόκληρη ενότητα και θα είναι ένας από τους στόχους της επόμενης χρονιάς.

Τα Χριστούγεννα είναι πια πολύ κοντά.. η διάθεση προσπαθούμε να είναι γιορτινή μιας και δε βοηθάνε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Θα ευχηθώ καλές γιορτές σε όλους με χαρά και κέφι ότι κι αν μας φυλά το μέλλον. Όλα τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα όταν έχουμε καλή διάθεση.

Καλά Χριστούγεννα φίλοι μου!

10 comments:

Unknown said...

Καλησπέρα

Κούβα η μοναδική θα είναι ο επόμενος
προορισμός μου για φωτογράφιση.
Το σχεδιάζω καιρό τώρα

Τώρα είναι η καλή εποχή

Καλό σου βράδυ

logia said...

πάντα είχα, ρε παιδί μου, την αίσθηση, οτι στις φλέβες των Κουβανών ρέει μουσική αντί για αίμα!!!!

Έτσι να ανεβάζουμε τους ρυθμούς!!!!

Ευρύνοος said...

Ιδιαίτεροι άνθρωποι, ιδιαίτερη μουσική, ιδιαίτερη χώρα..

έχει τον τρόπο να σε παρασύρει..

τι να πώ..
πράγματι μοναδικοί ήχοι και ρυθμοί..

θα ήθελα να πάω κάποτε..
αχ..

μας έστειλες για χόρτα Margo..
κλαψ..

καληνύχτα :)

Αστρο - Συμμορίτες said...

Εξαιρετική η παρουσίαση, υπέροχη η μουσική, μέσα στη χαρά και τον ενθουσιασμό.
Οι άνθρωποι αυτοί ξεπέρασαν τη φτώχεια τους και τα δεινά τους με το χαμόγελο που το έκαναν μουσική.
Κάθε Κουβανική μουσική απόπειρα πρέπει να στηρίζεται.

Margo said...

Θα πας Κούβα;;;;;
Ε, τότε εδώ ταιριάζει το… «Καπετάνιε πάρε με μαζί»… :)))))

Με το καλό να πας και να έρθεις με πολλές εικόνες και εντυπώσεις..
Καλό βράδυ!

Margo said...

@logia..

Αυτό ακριβώς μέσα από τη μουσική εκφράζουν τα πάντα ακόμη και την φτώχεια και τις δυσκολίες.

Καλό βραδυ Νέλλη με ρυθμό :)

Margo said...

@Ευρύνοος..

Χαχαχαχαα...:))

Μοναδικός προορισμός!

Και εγώ θα ήθελα να πάω κάποτε... χμμ δύσκολο το βλέπω αλλά δε βαριέσαι ελπίζω και ονειρεύομαι :))

Γεια χαρά σου Ευρύνοε :)

Margo said...

@Αστρο - Συμμορίτες..

Ίσως αυτό είναι που μας κερδίζει.. η μουσική είναι η ίδια τους η ζωή ο λόγος που τους κάνει να πηγαίνουν παρακάτω κόντρα στις αντιξοότητες. Είναι η ανάγκη τους να χαμογελούν αντί να μιζεριάζουν. Είναι ΩΡΑΙΟΙ!!!

Καλό βράδυ συμμορίτες :)

k said...

Φτάσαμε μέχρι Κούβα! Τι καλά! Ταξίδι ζωής! Που θα μου πάει! Θα το κάνω... Όταν είχ δει για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ δεν πίστευα στα μάτια μου, ούτε στ'αυτιά μου! Μύρισε καυτός ήλιος μέσα στο χειμώνα... οδηγώ το κουβανέζικο αμάξι μου και οδηγώ... φεύγω. ταξιδεύω μακρυά!

Πολύ καλή επιλογή! :) :*

Margo said...

@kayadesigner..

Μια στάση παρακαλώ στη Μύκονο.. παρέα θες έτσι δεν είναι; Αλλά και να μη θες θα είμαι σιωπηλή ωσάν αποσκευή :)
Καλημέρα σου kaya μου