Nov 5, 2009

The red violin


Η μουσική από ταινίες έχει το φανατικό της κοινό και όχι άδικα. Έχει γραφτεί μουσική από σπουδαίους συνθέτες και έχουν συμμετάσχει σε αυτές μεγάλοι σολίστες διεθνούς κύρους.
Στην ταινία "the red violin" έχουμε μια τέτοια συμμετοχή του μεγάλου βιολονίστα Joshua Bell. Η ταινία , παρακολουθεί τον πολύπαθο βίο ενός σπάνιου βιολιού για τρεις αιώνες και σε πολλά μέρη της γης.



Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Αμερικανός συνθέτης John Gorigliano και ο υπέροχος ήχος του βιολιού έρχεται από το ταλέντο του Joshua Bell που ομορφαίνει με την βαθιά του ευαισθησία κάθε νότα. Την ορχήστρα διευθύνει ο Esa-Oekka Salonen..




Η μουσική της ταινίας είναι εξαιρετική, αξίζει να ακούσετε και να δείτε την σκηνή όπου ακούγεται το "The Gypsies" όπως και το "Pope's concert" εδώ και εδώ αντίστοιχα. Δυστυχώς δεν δίνονται για δημοσίευση.
To όνομα του Joshua Bell συνδέεται και με ένα πείραμα που οργανώθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ως μέρος μιας κοινωνικής μελέτης περί του τι εκλαμβάνουμε ως σημαντικό, τι μας αρέσει, και σε τι δίνουμε προτεραιότητα. Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: « Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»
Κάποιο κρύο πρωινό του Ιανουαρίου, ένας άντρας κάθισε σε ένα κεντρικό σταθμό του μετρό και ξεκίνησε να παίζει το βιολί του. Έπαιξε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 λεπτών, δεδομένου ότι ήταν ώρα αιχμής, πέρασαν από μπροστά του αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πηγαίνοντας στη δουλειά τους. Τρία λεπτά μετά την έναρξη της μουσικής, ένας μεσήλικος κύριος παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μουσικός που έπαιζε βιολί, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και συνέχισε το βιαστικό του βηματισμό. Ένα λεπτό αργότερα, ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολάριο, από μια κυρία που το πέταξε στο καπέλο του καθώς περνούσε από μπροστά του χωρίς να σταματήσει καθόλου. Λίγο αργότερα, κάποιος ακούμπησε στον τοίχο και τον άκουσε για λίγο, αλλά μετά κοίταξε το ρολόι του και έφυγε βιαστικός. Πιο πολύ από όλους τους περαστικούς, ασχολήθηκε μαζί του ένα τρίχρονο αγόρι που ήθελε να σταματήσει για να ακούσει, αλλά η μητέρα του τον τράβηξε για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς προς τα πίσω καθώς απομακρυνόταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι - χωρίς καμία εξαίρεση – τα τράβαγαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Στα 45 λεπτά μουσικής, συνολικά σταμάτησαν για να ακούσουν - έστω και για λίγο - μόνο 6 άνθρωποι. Περίπου 20 άνθρωποι έριξαν λεφτά στο καπέλο καθώς συνέχιζαν να περπατούν, χωρίς να ελαττώσουν την ταχύτητα του βηματισμού τους. Η συνολική είσπραξη ήταν 32 δολάρια. Όταν η μουσική σταμάτησε και υπήρξε σιωπή, κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε, ούτε υπήρξε κανενός άλλου είδους αναγνώριση. Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι ο συγκεκριμένος βιολιστής ήταν ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, και έπαιζε με ένα βιολί Stradivarius αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Antonio Stradivari το 1713. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Joshua Bell έπαιξε σε ένα κατάμεστο θέατρο της Βοστώνης και η τιμή ενός κάτω-του-μετρίου εισιτηρίου ήταν 100 δολάρια. Ο Bell αμείβεται με περίπου 1000 δολάρια το λεπτό!

Πηγή Washington Post
Ο Joshua Bell θα βρεθεί στην Αθήνα για μία παράσταση στις 26 Απριλίου του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής.
BACH: Sonata for Violin and Piano in E major BEETHOVEN: Violin Sonata No. 7 RAVEL: Violin Sonata Sam Haywood, piano

10 comments:

logia said...

το ξέρω το πείραμα... είναι απίστευτο
μόνο ό,τι πληρώνουμε ακριβά εκτιμούμε τελικά;
τέλεια ανάρτηση margo!
Αυτή η ταινία με είχε επηρεάσει πολύ, γιατί έχω και γω ένα κόκκινο βιολί και πάντα σκεφτόμουν ποιά να είναι η ιστορία του...
καλημέρα

Roadartist said...

Καλά απλά ΤΕΛΕΙΑ ταινία!!
Υπέροχη μουσική, υπέροχη ιστορία, μια απίστευτη ταινία πραγματικά!..

Venus on fire said...

Από τις αγαπημένες μου ταινίες.Για τη μουσική τα λόγια είναι περιττά.

Μπράβο σας παιδιά. Τα μουσικά blog είναι η λατρεία μου.

Φιλιά.

k said...

Δεν έχω δει ακόμη την ταινία αλλά είναι ανάμεσα σ'αυτές που θέλω να δω. Ταιριαστή η μουσική με τη μελαγχολία των ημερών... καλησπέρα Margo μου.

Margo said...

@logia..

Νέλλη μου είναι απίστευτο που σχεδόν κανένας δε στάθηκε ν' ακούσει, κανέναν δεν άγγιξε κάτι τόσο ξεχωριστό. Απίστευτο!
Δεν την έχω δει δυστυχώς, ας είναι καλά το youtube.. τα στιγμιότυπα είναι καταπληκτικά.
Καλό βραδάκι και καλό Σαββατοκύριακο!

Margo said...

@Roadartist..

Το θέμα από μόνο του είναι πολύ καλό, η ιστορία ενός βιολιού και το ταξίδι του στην ιστορία.. η μουσική που τη συνοδεύει είναι εμπνευσμένη!
Να σαι καλά Ροντάκι:)

Margo said...

@Venus..

Σ' ευχαριστούμε πολύ, είναι όμορφα να σ' έχουμε στη παρέα μας..

Καλό Σαββατοκύριακο Ρένα μου..:)

Margo said...

@kayadesigner..

Η μουσική της ταινίας δεν είναι μόνο μελαγχολική αξίζει να ακούσεις και τα άλλα δείγματα και σίγουρα τη ταινία είναι εξαιρετική.

Καλό απόγευμα Kaya μου σε περιμένουμε!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Η ανάρτηση είναι απλά υπέροχη.
Μόλις ανακαλύψαμε πως μας΄έβαλες και λινκ και σε ευχαριστούμε.
Ανταποδίδουμε αμέσως.

Margo said...

@Αστρο - Συμμορίτες..

Σας ευχαριστούμε και εμείς πολύ.. θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με κέφι και μεράκι. Ευχαριστούμε που είσαστε κοντά μας..
Καλό βραδάκι!